Home Blog Ik werd niet meer ongesteld, maar kreeg de verkeerde diagnose

Ik werd niet meer ongesteld, maar kreeg de verkeerde diagnose

door Miriam Groot

Toen Jetske na tien jaar stopte met de pil, werd ze niet meer ongesteld. De huisarts stelde dat zij het Polycysteus Ovarium Syndroom (PCOS) moest hebben en dat haar kans op zwangerschap ontzettend klein, dan wel überhaupt niet aanwezig zou zijn. De diagnose bleek echter onjuist, want na een periode van beter eten kwam haar menstruatie weer terug. Dit is haar verhaal.

Meer weten van Jetske aka Vegan Fittie? Lees hier het interview dat ik met haar gedaan heb.

beeld niet meer ongesteld
Beeld: Sharon McCutcheon via Unsplash

“Op mijn vijftiende ging ik aan de pil. De voornaamste reden was dat ik graag mijn menstruatie onder controle wilde houden. Ik was toen net voor het eerst ongesteld geworden, maar het zette niet echt goed door. Mijn menstruatie was onregelmatig. Het leek me wel fijn om dit te regelen, dus besloot ik in overleg met mijn moeder om de pil te slikken. 

Krampen

Na een tijdje merkte ik dat ik iedere maand enorm veel last had van krampen wanneer ik ongesteld moest worden. Ik kreeg vooral kramp in mijn darmen wanneer ik naar de wc moest. De krampen voelden als messteken in mijn darmen, maar ook in het gebied rondom. Zodra ik naar de wc was geweest, ging het beter. Dat maakte dat ik er nauwelijks aandacht aan schonk. Daarbij hoorde ik verhalen van andere mensen die ook altijd krampen hadden, dus zo erg was het bij mij allemaal niet. Vond ik. 

De pil doorslikken

In 2014 vertrok ik naar Uganda om daar vier maanden lang voor mijn minor te werken met straatjongeren. Het leek me niet heel fijn om daar ongesteld te worden (er was niet echt een wc), dus besloot ik de pil door te slikken. Dat was een fijne beslissing, want ik liep daar ook nog eens een leuke jongen tegen het lijf. Zonder rekening te hoeven houden met mijn menstruatie of krampen, konden we ‘onze gang gaan’.

Toen ik bij thuiskomst weer keurig de stopweek aanhield, was mijn menstruatie heviger dan ooit. Ik had zo veel pijn dat ik niet eens rechtop kon lopen. Met die ervaring zou ik dus nooit adviseren om vier maanden lang de pil door te slikken. Soms denk ik zelfs dat ik een miskraam heb gehad, zo bizar veel pijn als ik had en enorm veel bloed dat ik verloor. Maar daar wil ik niet teveel bij stil staan. 

In 2016 ging ik me meer verdiepen in de pil en hormonen. Aangezien ik al bijna tien jaar de pil slikte zonder daar ook maar bij stil te staan, was ik benieuwd wat het met me zou doen wanneer ik ermee zou stoppen. Aangezien ik in oktober nog naar Uganda wilde en niet zo goed wist hoe het met de man in kwestie zou gaan, besloot ik de pilstrip af te maken en twee maanden na Uganda, vanaf november, te stoppen.

Slanker en strakker, maar niet meer ongesteld

In die periode van mijn leven was ik al veel bezig met voeding en sporten. Ik was niet tevreden met mijn uiterlijk en wilde graag slanker en strakker worden. Het was me al eens gelukt om met mijn lengte van 1.65 meter in totaal 53 kilo te wegen, dus ik wist dat ik het kon. Vandaar dat ik in 2017 besloot  om mijzelf in te schijven voor Personal Body Plan. Je kent het misschien wel. Het is een online coaching-programma waarbij je hulp krijgt met je voedingspatroon en met sport.

Mijn Personal Body Plan was een succes. De kilo’s vlogen eraf. Dansend stond ik op de weegschaal. Ik zag me zelf van 56 kilo naar 52 kilo gaan in zes maanden tijd. Iedere dag was ik trots, maar ik was ontzettend geobsedeerd met de spiegel, het getal op de weegschaal en het tellen van calorieën. Daarbij bleef mijn menstruatie uit.

De diagnose

Ik was me ervan bewust dat het wel een half jaar kan duren voordat de menstruatie weer terugkomt na het stoppen met de pil, dus ik pakte mijn agenda erbij en omcirkelde de dag dat het halve jaar voorbij zou zijn. Ondertussen ging ik rustig door met strakker en fitter worden. Maar toen er na een half jaar nog steeds geen druppel bloed in mijn onderbroek was beland, heb ik de huisarts gebeld. Ik kreeg de maandelijkse ‘bijwerkingen’ wel, zoals een hongergevoel, een hoog libido en soms zelfs krampen, maar het bleef knagen dat ik niet ongesteld werd. De huisarts stelde vast dat mijn BMI prima was, dus dat het niet aan ondergewicht zou kunnen liggen. Ze diagnostiseerde mij met PCOS.

Meest voorkomende hormonale afwijking

Bij mensen met PCOS, het Polysteus Ovarium Syndroom, groeien er cysten op de eierstokken. De eisprong blijft uit, waardoor er minder vaak of helemaal niet gemenstrueerd wordt. Dit maakt de kans op een zwangerschap ontzettend klein. Naar schatting heeft 5 tot 10 procent van de personen met eierstokken een meer of minder ernstige vorm van PCOS. Dit maakt het de meest voorkomende, hormonale afwijking bij vrouwen en mensen met eierstokken (bron: www.degynaecoloog.nl).

Het kon dus zijn dat ik misschien nog ongesteld zou worden, maar dat zou dan sporadisch zijn. Verder onderzoek bleef uit, wat overigens vooral aan mijzelf lag. Ik had de keuze nog meer onderzoek te krijgen, maar ik wilde het niet. Ik wilde toch geen kinderen. 

Het obsessief sporten en ‘gezond eten’ ging nog even door tot halverwege 2019. Ik was inmiddels weer wat aangekomen en woog tussen de 56 en 58 kilo. Hoewel ik daar eerst problemen mee had, accepteerde ik dit snel genoeg. Op dat moment liep ik bij een therapeut en was ik meer bezig met mijn mentale gezondheid dan met hoe ik eruitzag.

Weer ongesteld

In juni 2019 kwam plots mijn eerste menstruatie in twee jaar tijd. Ik was stomverbaasd, want twee jaar lang had ik iedere maand alle bijwerkingen van een cyclus, maar mijn menstruatie is altijd uitgebleven. Twee maanden later werd ik weer ongesteld, maar bleef mijn menstruatie vervolgens weer even uit – tot ik in december alle touwtjes liet vieren, veel ongezonder at (wel altijd vegan) en de zestig kilo aantikte op de weegschaal. Sinds die tijd ben ik maandelijks ongesteld geworden.

Pijnloos

Mijn menstruatie is nu pijnloos. De eerste dag van mijn menstruatie voel ik me niet topfit en heb ik niet echt zin om iets te ondernemen, maar de krampen blijven uit. Ik voel geen messteken meer rondom mijn darmen als ik naar de wc moet en ik kan prima functioneren na de eerste dag. Een week voor mijn menstruatie heb ik wel last van een hongerig gevoel en de week van de eisprong is mijn libido zodanig hoog dat ik er zelfs soms moe van word. Ik ben dan namelijk een enorme, puberale troela die aan niets anders kan denken dan seks 😉 

Nu ik ruim een half jaar structureel ongesteld ben, durf ik te zeggen dat ik helemaal geen PCOS heb, maar simpelweg een te laag gewicht had. Volgens de BMI was het weliswaar een juist gewicht, maar blijkbaar is het niet het gewicht dat bij mij past.

Opnieuw Personal Body Plan

Momenteel laat ik me opnieuw begeleiden met het Personal Body Plan, maar deze keer ben ik in een half jaar tijd nog geen grammetje afgevallen. Ik weeg nog steeds zo rond de zestig kilo, maar ik ben hier en daar wel al wat centimeters verloren (en heb deze er op sommige plekken ook weer bijgekregen) Calorieën tel ik niet meer en ik ben ook niet meer obsessief bezig met de weegschaal. Ik geniet net zo hard van een groene smoothie, als van een vegan taartje. Af en toe heb ik een buikje, maar dat maakt niet uit. Ik ben ontzettend blij dat mijn menstruatie weer normaal is! Dat is voor mij hét teken van mijn gezondheid!”

Vind Jetske op Instagram en YouTube.

Nooit meer een artikel of recept missen? Abonneer je dan op de nieuwsbrief! Elke maandag breng ik je op de hoogte van de laatste aanbiedingen, de lekkerste recepten en andere leuke dingen – gewoon in jouw mailbox. Tot dan!

Verder lezen

2 Reacties

Maaike Stalman 27 juli 2020 - 09:37

Ik heb hetzelfde (gehad)! Ik raad je heeeel erg aan om het boek ‘No period, now what’ te lezen! Van dr. Nicola Rinaldi, zij schrijft over de wetenschappelijke basis voor het probleem Hypothalamic Amannorhea, wat veel vrouwen met focus op gezond of weinig eten en/of sportverslaving hebben. Er is ook een supportgroep op Facebook met de naam ‘Support for Hypothalamic Amannorhea – No Period Now What’! Mocht je vragen hebben, let me know ? x

Reageer
The Veggie Reporter 27 juli 2020 - 10:20

Wauw, bedankt voor het delen!

Reageer

Laat een reactie achter

Mmmm, deze site gebruikt de beste vegan cookies. Oké, prima! Meer informatie