Home Blog Zero waste gezichtsverzorging: dit zijn de essentials

Zero waste gezichtsverzorging: dit zijn de essentials

door Miriam Groot

Wereldwijd wordt er meer dan 300 miljoen ton plastic geproduceerd, waarvan 91 procent niet wordt gerecycled. Deze plastics belanden in de afvalbak, in het water en in de natuur. Ook de verpakkingen van onze huid- en gezichtsverzorging bestaan vaak uit niet-recyclebare materialen, maar gelukkig is het steeds makkelijker om deze te vervangen.

Hieronder vind je negen vegan producten voor een natuurlijke, plasticvrije gezichtsverzorging.

1. Wasbare wattenschijfjes

Een milieuvriendelijke vervanger van de katoenen, wegwerpwattenschijfjes zijn wasbare wattenschijfjes. Na gebruik gooi je ze simpelweg in de wasmachine (het is handig om ze in een waszakje te stoppen, zodat ze niet kwijtraken) en kun je ze weer opnieuw gebruiken. Wegwerpwattenschijfjes bestaan helaas vaak uit niet-biologisch katoen en soms uit polyester. Daarbij zitten ze ook nog eens in een verpakking van een soort plastic die moeilijk te recyclen is.

Wasbare wattenschijfjes kun je tegenwoordig gelukkig op veel plekken kopen, zowel online als in de winkel. Voorbeelden van fysieke winkels zijn: Holland & Barrett, Dille & Kamille en Ekoplaza. Online kun je ze krijgen bij o.a. LanaLuna, Paper and Boo en Bol.com.

2. Plasticvrije make-up remover

“Make-up removers hebben twee nadelen. Één: biologische varianten zijn meestal niet makkelijk en betaalbaar te vinden. Twee: ze zitten vaak verpakt in plastic”, zegt het Zero Waste Project. En dat klopt. Zelf vind ik het een beetje zonde om een vegan make-up remover te gebruiken die in plastic verpakt is, terwijl ik deze op wasbare wattenschijfjes aanbreng. Dat matcht niet in mijn hoofd.

Nu weet ik dat ze bij de Lush gezichtsreinigers en make-up removers in zowel een smeerbare als een vaste vorm verkopen. De ‘7 To 3’ is bijvoorbeeld een schijfje dat je nat kunt maken en vervolgens over je gezicht kunt vegen om de reinigende crème in het schijfje te activeren. Dit schijfje kun je meerdere keren gebruiken én het is biologisch afbreekbaar.

Ethique, verkrijgbaar bij o.a. Holland & Barrett, maakt ook vegan gezicht- en make-up reinigers in een vaste vorm. Juliët heeft voor mij de Superstar getest, een gezichtsreiniger en make-up remover in één (met een vleugje sinaasappel). Dit zegt zij erover: “De gezichtsreiniger is heel erg geschikt voor dagelijks gebruik. Deze bar verandert met een beetje water in een soort reinigingslotion die je huid met een herbruikbaar wattenschijfje zacht schoonmaakt. Hiermee zou je trouwens ook make-up moeten kunnen verwijderen, maar dat draag ik (zeker nu) niet, dus dat heb ik niet kunnen testen. Nog een andere reden om deze dagelijks te gebruiken, is dat de geur echt fantastisch is!”

3. Verpakkingsvrije face wash of cleanser

Nu is het me opgevallen dat veel natuurlijke, plasticvrije en vegan cleansers ook werken als make-up reinigers. Bij de Lush kun je ze in zowel een vloeibare als vaste vorm kopen. Neem de Jade Roller bijvoorbeeld: een ronde, groene gezichtsreiniger die je op de huid kunt masseren en vervolgens met een doekje af kunt nemen. Deze verpakkingsvrije reiniger hydrateert, stimuleert, versoepelt en verfrist.

Ook Ethique heeft een solide face cleanser. De Bliss Bar komt in blokvorm en is gemaakt van romige kokosboter, plantaardige glycerine en klei. Je kunt er eventueel ook make-up mee verwijderen. Dit vindt Juliët van de Bliss Bar: “Het blok is perfect voor onder de douche. Het schuimt lekker en droogt m’n huid niet uit.”

4. Scrub zonder plastic

Vroeger maakte ik regelmatig mijn eigen scrub van suiker en dat werkte best prima, maar ik merk dat ik het toch prettig vind om een natuurlijke gezichtsscrub te gebruiken waar echt over nagedacht is. Ik heb namelijk geen idee of zo’n zelfgemaakte scrub van suiker ook daadwerkelijk goed is voor mijn huid.

Een verpakkingsvrije scrub voor je gezicht is tegenwoordig vrij makkelijk te vinden – online en offline. Wederom worden ze verkocht bij de Lush (Movis is mijn favoriet), maar ook bij een webstore als Gaiagoods. De Gingersnap gezichtsscrub van Ethique kun je zowel online als in de fysieke winkel van Holland & Barrett kopen. Volgens Juliët is deze scrub bar erg grof en doet deze daardoor goed zijn werk. Voor mensen met een gevoelige huid is dagelijks scrubben met deze solide gezichtsscrub van Ethique niet aan te raden, maar eens in de zoveel dagen geeft het een fijne boost.

5. Zero waste gezichtscrème

Wanneer je je gezicht helemaal hebt gereinigd, is er niets lekkerder dan een frisse gezichtscrème die je huid zijdezacht maakt. Er zijn zero waste gezichtcrèmes te koop in herbruikbare potjes, maar ook in een solide vorm. Solide gezichtscrème of -olie vind je wederom bij de Lush en bij Holland & Barrett. Ik gebruik de Full Of Grace naakte facial oil van de Lush vaak in de winter. Deze werkt kalmerend en voedend voor de huid.

Van Ethique kan ik The Perfector aanraden. In een doosje zitten drie kleine bars die gemaakt zijn op basis van kokum- en jojobaboter (beiden bekend om hun samenstelling van essentiële vetzuren) en een mix van ingrediënten die mogelijke onzuiverheden helpen te verminderen. Laat het formaat van deze solide gezichtscrème reepjes je niet tegenhouden: je kunt er langer mee doen dan je denkt. Dit zegt Juliët over The Perfector: “Ik was bang dat deze iets te vet zou zijn, maar het brengt makkelijk aan en trekt heel snel in. De volgende ochtend is m’n huid heel zacht. Nog een pluspunt, je hebt er maar een klein beetje van nodig dus je kunt er extra lang van genieten!”

6. Handzeep zonder plastic

Handzeep kennen we wel in de solide vorm en is nu belangrijker dan ooit. Ik gebruik al een tijdje de Rose & Vanilla handzeep van Schmidt’s. Een duurzame zeep, want ik ben na een jaar nog lang niet halverwege. Uiteraard is daar de Lush met de mooiste, handgemaakte zeepjes die je verpakkingsvrij kunt aanschaffen, maar ik wil hier Werfzeep ook nog even noemen. De biologische zeepblokken van Werfzeep worden handgemaakt in Utrecht met ingrediënten die goed zijn voor jou en voor de natuur. Mijn favoriet: de Bloesemzeep.

7. Zero waste shampoo bar

Na al die solide zeepjes kan de (inmiddels vrij populaire) shampoo bar natuurlijk niet achterblijven. Al eerder schreef ik een review over de shampoo bars van Wat Maakt Je Mooi (die toen nog in een plastic bakje kwamen, maar nu 100 procent plastic vrij zijn) en weet ik dat de shampoo bars van de Lush ook erg geliefd zijn. Bij Werfzeep kun je ook shampooblokken kopen (let op: die met honing is niet vegan) en zelfs bij de Etos zijn solide shampoos verkrijgbaar. Toegankelijker kan ik het niet maken.

8. Vegan conditioner bar

Bij een plasticvrije shampoo bar hoort stiekem ook een verpakkingsvrije conditioner bar. Ik moet je eerlijk zeggen dat het wel even wennen is om zo’n blok te gebruiken. Het is niet zo dat je even een dikke klodder conditioner uitknijpt op je hand, om deze vervolgens ruim in te masseren in je haar en op je hoofdhuid. Een conditioner bar geeft veel minder af (en is daarmee super duurzaam), maar ik vind zelf dat de Jungle ‘pressed conditioner’ van de Lush prettig werkt. Je houdt ‘m onder warm water, wrijft er wat conditioner af en masseert dat in je haar (of je gebruikt de bar om de conditioner direct op je haar aan te brengen). Elke keer weer heb ik na het douchen een stralende bos haren.

9. Bamboe of recyclebare tandenborstel + tandpastatabletjes

Als laatste wil ik het nog even hebben over bamboe of recyclebare tandenborstels en tandpastatabletjes. Zelf gebruik ik al vrij lang een tandenborstel van bamboe, omdat deze plasticvrij is, maar ook omdat deze me er dagelijks aan herinnert dat ik bewust moet omgaan met de natuur. Wist jij dat er jaarlijks zo’n twee miljoen tandenborstels in de zee en op vuilnisbelten terechtkomen? Ik vind dat echt een bizar hoog cijfer.

Met tandpastatabletjes kun je ook veel onnodige plastic besparen, want je hebt er geen tube voor nodig. Ik bewaar mijn tandpastatabletjes in een glazen potje en ik koop ze in een papieren verpakking. Een favoriet heb ik nog niet gevonden, maar je kunt ze kopen bij o.a. Lush, Holland & Barrett, Ekoplaza en in verschillende webshops. Momenteel gebruik ik Denttabs met fluoride en daar ben ik zeer tevreden over! Deze tandpasta tabletjes zijn ook zonder fluoride te koop – voor de liefhebbers.

Voor de genoemde cijfers in de inleiding heb de Plastic Soup Foundation geraadpleegd. Wil je meer leren over plastic, de plastic soep en wat jij kunt doen? Ga dan naar www.plasticsoupfoundation.org

In dit artikel zijn affiliate links verwerkt. Door iets via deze linkjes te kopen, steun je The Veggie Reporter als ondernemer.

Nooit meer een artikel of recept missen? Abonneer je dan op de nieuwsbrief! Elke maandag breng ik je op de hoogte van de laatste aanbiedingen, de lekkerste recepten en andere leuke dingen – gewoon in jouw mailbox. Tot dan!

Verder lezen

Laat een reactie achter

Mmmm, deze site gebruikt de beste vegan cookies. Oké, prima! Meer informatie