Home Diner Basisrecept voor geroosterde groenten uit de oven

Basisrecept voor geroosterde groenten uit de oven

by The Veggie Reporter

Een basisrecept voor geroosterde groenten uit de oven. Toepasbaar op wat je in huis hebt! Aardappelen, wortels, broccoli, bloemkool, pompoen, courgette, prei, aubergine, ui, knoflook: de mogelijkheden zijn eindeloos.

DSC03815

Het is een van de makkelijkste gerechten om te maken en je kunt er zowat alles voor gebruiken: geroosterde groenten uit de oven. Het enige dat wat tijd vergt, is het schoonmaken en snijden van de groenten. Maar hee, dat duurt ook niet heel lang en hoeft absoluut geen probleem te zijn. Ik zet meestal ondertussen een podcast aan, gooi mijn heupen los op een leuke afspeellijst of kijk een nieuwe aflevering van mijn favoriete Netflix-serie op dat moment.

Welke groenten kun je allemaal gebruiken om te roosteren in de oven?

Pffff, heb je even? Dit is de lijst (vul me alsjeblieft aan als er wat ontbreekt) van groenten die heel lekker zijn als ze geroosterd zijn in de oven. Ik weet zeker dat je er een aantal van in huis hebt!

Aardappel, aardpeer, artisjok, asperge, aubergine, bleekselderij, bloemkool, boerenkool, bosui, broccoli, bimi, cassave, chinese kool, courgette, flespompoen, groene kool, groenlof, ijsbergsla, jackfruit, knoflook, knolraap, knolselderij, koolraap, koolrabi, mais, okra, paksoi, palmkool, paprika, pastinaak, peultjes, pompoen, prei, raapstelen, rabarber, radijs, rammenas, rode biet, rodekool, roodlof, savooiekool, sjalotten, snijbiet, sperzieboon, tomaat, ui, venkel, witlof, wittekool, wortel, zoete aardappel en nog véél meer. Maar hier kom je vast een eindje mee.

DSC03822

Hoe je geroosterde groenten kunt eten

Hoe lekker is het om hier een plantaardig burgertje bij te bakken, of gewoon een blikje kikkererwten mee te roosteren? Zo lang er maar gevarieerd wordt met de groenten, kan ik dit elke dag wel eten ? Het allerlekkerst vind ik dit met mijn romige peterseliedressing.

O ja, als je overhoudt, kun je de groenten ook goed koud eten door een salade of in een wrap. Heerlijk voor tijdens de lunch!

DSC03826

Zo rooster je groenten in de oven

Stap 1: Olie

Wat je sowieso nodig gaat hebben is olijfolie. Hier kun je de groenten mee insmeren. Gebruik je liever geen olie? Je kunt groenten heel goed zonder olie roosteren in de oven, maar ik vind dat ze dan wel wat meer uitdrogen.

Stap 2: Kruiden en specerijen

Vervolgens kun je de groenten bestrooien met verse of gedroogde kruiden en specerijen, peper en zout. Ga los (maar niet met het zout, gebruik zout natuurlijk met mate)!

Stap 3: Zet de oven aan

Om de beste geroosterde groenten te krijgen, bak je ze in een oven die is voorverwarmd tot 220 graden Celsius.

Stap 4: Roosteren maar

Leg je groenten op een met bakpapier beklede bakplaat en zet ze in de oven. Ik heb hieronder een grof schema gemaakt van hoe lang groenten ongeveer moeten roosteren. De truc is om gewoon af en toe te kijken, met een vorkje in de groente te prikken en het eruit halen wanneer jij denkt dat het klaar is. Maar hier zul je wel een eind mee komen.

DSC03790

Wortelgewassen (zoals wortelen, bieten en aardappelen): 30 tot 45 minuten, afhankelijk van hoe groot of klein je ze snijdt

Kruisbloemige groenten (zoals broccoli, bloemkool, spruitjes): 15 tot 25 minuten, afhankelijk van hoe groot of klein je ze snijdt

Pompoenen (alle soorten): 20 tot 60 minuten, afhankelijk van hoe groot of klein je ze snijdt

Zachte groenten (zoals courgette, paprika, aubergine): 10 tot 20 minuten, afhankelijk van hoe groot of klein je ze snijdt

Dunne groenten (zoals asperges, snijbonen, sugar snaps): 10 tot 20 minuten, afhankelijk van hoe groot of klein je ze snijdt

Uien en knoflook: 30 tot 45 minuten, afhankelijk van hoe groot of klein je ze snijdt

Tomaten: 15 tot 20 minuten, afhankelijk van hoe groot of klein je ze snijdt

Paddenstoelen: 20 tot 25 minuten.

Nooit meer een artikel of recept missen? Abonneer je dan op de nieuwsbrief! Elke maandag breng ik je op de hoogte van de laatste aanbiedingen, de lekkerste recepten en andere leuke dingen – gewoon in jouw mailbox. Tot dan!

DSC03813

Verder lezen

Leave a Comment

Mmmm, deze site gebruikt de beste vegan cookies. Oké, prima! Meer informatie