Home Blog VEGAN STARTERS KIT: deze ingrediënten wil je in huis hebben

VEGAN STARTERS KIT: deze ingrediënten wil je in huis hebben

door Miriam Groot

Overstappen naar een vegan leefstijl kan nogal overweldigend zijn. Er is ook zoveel om uit te zoeken… Welke vitamines moet je bijslikken? Wat moet ik in hemelsnaam vanavond eten? Geen zorgen, ik ga je helpen. In deze post: een boodschappenlijstje voor de basisingrediënten die je in huis móet hebben.

Photo by rawpixel

Onthoud: niets moet, alles mag.

Kruiden, specerijen en andere smaakmakers

Alle kruiden en specerijen die je lekker vindt, zoals oregano, basilicum, rozemarijn, laurier, kruidnagel, kaneel, gember, nootmuskaat, komijn, knoflookpoeder, chili (vlokken), (gerookte) paprika en kurkuma.

Bouillon zie ik in heeeeeel veel recepten voorbij komen. Wel voor de vegan bouillon gaan natuurlijk. Hier kun je zien welke dat zijn.

Edelgistvlokken hebben enigszins een kazige smaak. Je kunt het over gerechten strooien, maar je kunt er ook vegan parmezaanse kaas van maken! Je vind edelgistvlokken in de bio-winkel, maar de meeste supermarkten hebben het inmiddels ook.

Kala namak / zwart zout is een zoutsoort met een hoog zwavelgehalte. Dit geeft de smaak van ei af. Als je dit lekker vindt, is dit zeker een aanrader! Vooral in tofu scramble 🙂

Sojasaus / tamari. Tamari is de glutenvrije variant van sojasaus. Koop een light variant om de zoutinname wat te verminderen.

Liquid smoke is een vloeistof met een rooksmaakje. In bepaalde gerechten kan dit heel lekker zijn, maar het is geen must om in huis te halen. Ik heb het lang niet altijd en los het meestal op met gerookte paprikapoeder.

Sriracha, of een andere hete saus als je van pittig houdt. Ik heb pittig leren eten als vegan, want veel recept-ontwikkelaars houden wel van wat pit.

Mosterd, maar ik ga er vanuit dat dat niets nieuws is. Let op: ook mosterd is niet altijd vegan. Check dit lijstje, dan zit je wel goed.

Cacaopoeder om heerlijke chocoladegerechten mee te maken.

Agave siroop of ahornsiroop. Ahornsiroop is wat duurder, maar vind ik zelf lekkerder.

Kokosbloesemsuiker is een niet-geraffineerde suiker.

Photo by Pratiksha Mohanty

Verse ingrediënten en diepvries

Bananen, het liefst zo rijp mogelijk. Hoe rijper de bananen, hoe zoeter ze zijn. Voor sommige recepten is het belangrijk dat ze bevroren zijn, dus ik heb er altijd een zootje in de vriezer liggen.

Bessen, kan ook bevroren. Naast dat mijn held dokter Michael Greger ons aanraadt om dagelijks bessen te consumeren, zie ik ze ook vaak in recepten voorbij komen. Daarbij maken bessen elk gerecht mooier 🙂

Dadels. Vaak staan medjool dadels in het ingrediëntenlijstje. Deze zijn het zoetst, maar andere dadels kun je ook prima gebruiken. Als je harde dadels hebt, week ze dan van te voren even.

Citroenen, want citroensap en -rasp maken alles beter.

Limoenen, want limoensap en -rasp maken alles beter. En frisser dan citroen, vind ik zelf dan.

Witte ui, rode ui en bosui. Ui is vaak, samen met knoflook, het begin van een hartig recept. Bosui is altijd lekker en mooi ter decoratie.

Knoflook, zie hierboven.

Gember. Als je Aziatisch gaat koken, wil je sowieso een gemberwortel in huis hebben. Ik eet dagelijks gember tijdens de koude dagen, omdat dit goed tegen griep werkt.

Citroengras, kan bevroren. Ik bewaar altijd wat bevroren citroengras stengels in mijn vrieslade, omdat deze een heerlijke smaak afgeven in Aziatische recepten. En curry’s, ja, die ga je waarschijnlijk veel eten als vegan.

Spinazie werkt goed als de basis van een salade, maar ook in een stir fry, soep, smoothie of welk gerecht dan ook. Daarbij is het ook nog eens giga gezond!

Zoete aardappel, want zoete aardappel.

Avocado, als je deze wil gebruiken. Vegans maken er van alles van. Wist je dat je chocolademousse kunt maken met avocado?

En heeeeeel veel andere groenten en fruitsoorten die je lekker vindt.

Photo by Jeremy Ricketts

‘Vleesvervangers’

Tofu is een goede bron van eiwitten. Kun je de lekkerste tofu scramble van maken!

Tempeh, als je niet zo van de structuur tofu houdt, is tempeh misschien wel interessant. Tempeh wordt ook van sojabonen gemaakt, maar is gefermenteerd. Het heeft een sterke smaak, maar je kunt het bittere laten verdwijnen door de tempeh kort te stomen voor je het bereidt.

Plantaardig gehakt, lekker in pasta’s enzo. Ik moet zeggen dat ik het weinig gebruik.

Jackfruit uit blikin brine. Als je je fancy voelt, is het wel een keer leuk om iets als pulled jackfruit te maken. Het heeft die structuur en met een hoop kruiden en specerijen kan het een interessant gerecht worden.

Seitan / tarwegluten. Ik heb ze even samen gezet, maar seitan is eigenlijk het eindproduct waarvoor je tarwegluten gebruikt. Tarwegluten vind je hier nog niet in de supermarkt, maar waarschijnlijk wel in de bio-winkel. Ik heb het bij een molen gekocht. Door dit te kneden, koken en te bakken met een heleboel andere ingrediënten, kun je een bijzondere toevoeging aan je gerecht maken. Seitan kan echt de structuur van vlees hebben!

Photo by Chelsea London Phillips

Blik, pot, pak

Plantaardige melk, zoals haver-, amandel-, kokos-, cashew-, soja-, rijst- en hazelnootmelk.

Plantaardige yoghurt, zoals soja-, amandel- en haveryoghurt.

Kokosmelk uit blik. Heerlijk in curry’s, maar ook in soepen en warme dranken.

Tomatenblokjes. Superhandig in een heleboel gerechten.

Tomatenpuree. Hiervoor geld hetzelfde als bij de tomatenblokjes en het geeft veel gerechten een diepere smaak.

Miso pasta. Vind ik er een voor de gevorderde koks onder ons. Miso is een gefermenteerde pasta waar je bijvoorbeeld miso soep van kunt maken.

Appelazijn. Appelazijn is lekker in dressings, maar zorgt er ook voor dat bepaalde zoete recepten luchtig worden (vooral een combinatie van baking soda en appelazijn).

Nori vellen voor als je sushi gaat maken, maar in reepjes ook heel lekker door de miso soep. Je gebruikt nori vellen vaak voor de smaak als je vegan zalm gaat maken.

Rijstvellen voor als je summer rolls (ook wel spring rolls genoemd) gaat maken. Deze doorzichtige vellen moet je een aantal seconden weken. Vervolgens beleg je ze met groenten, fruit en waar je nog meer zin in hebt. Vouwen, rollen en klaar!

 

Noten, zaden en pasta’s

Amandelen. Sowieso altijd lekker.

Cashewnoten. Als je deze een nachtje weekt, worden de cashewnoten zacht en kun je ze pureren tot een crème. Hier kun je bijvoorbeeld toetjes van maken, maar ook raw cheese cake.

Walnoten. Ik heb ze altijd in huis als ik pesto maak. Ze zijn een goede vervanger van pijnboompitten. Scheelt een hoop geld!

Pecannoten. Ik ben gek op pecannoten, vooral als ze geroosterd zijn. Heerlijk door je granola, havermout, in baksels, maar ook gewoon zo uit het vuistje!

Sesamzaad. Even roosteren en als garnering gebruiken!

Chiazaad, deze naam ken je vast al. Chiazaadjes nemen veel vocht op. Dit wordt vaak door smoothies gegooid voor extra vezels, maar je kunt er ook chiapudding van maken!

Lijnzaad werkt samen met wat water als een goede vervanger van ei. Zorg er wel voor dat je gebroken lijnzaad koopt, of maal ze zelf. Hele lijnzaden neemt je lichaam namelijk niet op.

Quinoa is een zaad dat vaak als graan wordt gegeten.

Tahini. Dit is een pasta van sesamzaad. Als je zelf hummus gaat maken, is dit een heel belangrijk ingrediënt. Het liefst wil je er een die vrij vloeibaar is. Tahini is ook geweldig in dressings en ik vind het zelfs heerlijk door mijn havermout!

Pindakaas, het liefst 100% natuurlijk.

Amandelpasta, als je niet van pindakaas houdt. Dit kun je ook heel goed zelf maken.

Photo by Christine Siracusa

Granen en peulvruchten

Kikkererwten voor hummus, om te roosteren, om vegan eier- of tonijnsalade mee te maken, in stoven… In alles!

Linzen (rood, groen, zwart, bruin) zijn een belangrijke bron van eiwitten. Die ga je nog vaak eten!

Zwarte bonen voor bijvoorbeeld Mexicaanse gerechten, of deze zwarte bonen brownies.

Kidney bonen voor bijvoorbeeld Mexicaanse gerechten.

Edamame bonen zijn mooie, groene bonen die je vaak in de vriezer (van de toko) vindt. Ze barsten van de eiwitten.

Zilvervliesrijst omdat dit voedzamer is dan witte rijst, maar ook ik ga soms liever voor witte rijst.

Sushi rijst als je van sushi houdt.

Haver voor havermout natuurlijk! En je kunt er makkelijk havermeel van maken, door het in de blender te gooien. Dit kun je goed gebruiken bij het bakken.

Pasta (spelt, mais, linzen), want ja… pasta <3

Photo by Milada Vigerova

Bloem, meel en andere bakbenodigdheden

Spelt meel. Veel beter dan witte bloem!

Boekweitmeel. Wat mij betreft geen must, maar wel heel handig als je glutenvrij bakt.

Amandelmeel geeft veel baksels een diepere smaak.

Tapioca meel is een bindmiddel. Als ik glutenvrije dingen maak, gebruik ik dat vaak.

Kikkererwten meel. Hier kun je heel goed een vegan omelet van maken!

Bakpoeder. Essentieel bij het bakken.

Baking soda. Baking soda is niet alleen om de gootsteen mee schoon te maken, dus.

Photo by Pablo Lancaster Jones

Misschien vind je bepaalde ingrediënten wel onnodig of duur, maar dit is wat ik naar mijn idee altijd gebruik als ik volgens vegan recepten kook. Kijk maar wat werkt voor jou en laat me vooral weten als je aanvullingen hebt. Benieuwd naar mijn favoriete bronnen voor recepten? Die vind je hier!
instagramfacebookyoutube

Verder lezen

1 reageren

Monique 17 mei 2023 - 11:46

Ik wil meer recepten

Reageer

Laat een reactie achter

Mmmm, deze site gebruikt de beste vegan cookies. Oké, prima! Meer informatie