Home Blog 5x waar mensen zich zorgen om maken sinds ik veganist ben

5x waar mensen zich zorgen om maken sinds ik veganist ben

by The Veggie Reporter

Als ik mensen vertel dat ik vegan ben, verschijnen de grootste denkrimpels op hun gezicht. “Maar… krijg je dan wel genoeg voedingsstoffen binnen?” Echt, ik vind je ontzettend lief, maar nu maak je je ineens zorgen om mij? Vijf vragen.

1. Maar krijg je dan wel genoeg voedingsstoffen binnen?

Nummer 1, met een reden. Mijn reactie op deze vraag is: “Welke voedingsstoffen kun je enkel en alleen in dierlijke producten vinden?” Precies, geen. Alle voedingsstoffen kun je in planten terugvinden. Geen uitzonderingen. Ja, vitamine B12 vind je alleen in modder (en dus in dierlijke producten) en nee, ik ga geen modder eten. Die slik ik dus bij als supplement. Maar wist jij dat je vitamine B12 veel beter opneemt uit supplementen dan uit dierlijke bronnen? Daarbij hebben ook veel carnivoren een B12 tekort. Ook vitamine D3 slik ik bij, maar dat zou iedereen in Nederland moeten doen, behalve tijdens de zomer. Vitamine D haal je namelijk uit zonlicht. Ik kies er alleen voor om een plantaardige vitamine D3 supplement te nemen, in plaats van een gemaakt uit schapenwolvet. I know right, ew!

2. Maar vegan zijn is toch vet duur?

Zijn groenten en peulvruchten duur? Kijk maar eens op jouw bonnetje wat meer geld kost: een blikje bonen of een ons kip? Tuurlijk: hip, vegan voedsel is duur. Maar hip, niet-vegan voedsel is dat ook. Mijn Ben&Jerry’s is net zo duur als de jouwe. Mijn plantaardige schnitzels kosten echt niet veel meer dan die jij in je mandje hebt gestopt, als ze al niet goedkoper zijn. Kortom: een dikke, vette fabel.

3. Maar kun je dan nog wel uit eten?

Och, man, je moest eens weten. Vegan eettentjes komen als paddenstoelen uit de grond. Restaurants kunnen bijna niet anders dan hun menukaart aanpassen. Tuurlijk check ik van te voren even de menukaart, maar er zit eigenlijk altijd wel wat voor me bij. Een enkele keer komt het voor dat er niets plantaardigs op de kaart staat, maar een e-mailtje of belletje naar het restaurant om te vragen of zij iets aparts kunnen maken, is voor mij echt een kleine moeite. En ik krijg er altijd wel iets mega lekkers voor terug!

4. Maar planten voelen toch ook pijn?

Tot nu toe zijn er nog geen onderzoeken gedaan die dit bewijzen. Er zijn wel onderzoeken gedaan die bewijzen dat dieren over hersenen en een hart beschikken, maar ook over ogen, oren, een neus en een mond. Planten niet. Mocht het ooit zo zijn dat planten wel degelijk over deze functies beschikken om pijn te kunnen voelen, om te voelen wat dieren uit de vee-industrie voelen, dan kom ik persoonlijk mijn excuses bij je aanbieden.

5. Maar in je eentje kun je toch weinig verandering maken?

Ik moet eerlijk bekennen dat ik hier flink mee geworsteld heb, en ik denk met mij een heleboel andere veganisten. Maar laat me dat nog eens zeggen: met mij een heleboel andere veganisten. Je bent hier echt niet de enige in, maar wat dan nog: door jou daalt de vraag en dus het aanbod. Dat is een belangrijke om te onthouden. Door jou zal er een koe, varken, kip, vis of welk dier dan ook minder gedood worden.

Voor mij voelde het op gegeven moment wel alsof ik te weinig deed. Daarom ben ik mee gaan doen met Anonymous for the Voiceless. Meer daarover kun je in dit artikel lezen.

Heb jij nog een brandende vraag aan mij, of wil je juist een toevoeging doen aan dit lijstje? Laat het me weten via Instagram, Facebook of via de mail!

Verder lezen

Leave a Comment

Mmmm, deze site gebruikt de beste vegan cookies. Oké, prima! Meer informatie